Кулінарія

Борщ: рецепт приготування

У багатьох досвідчених господинь дуже популярним є яскравий і ситний борщ, рецепт класичний готується без додавання до складу капусти. Варіантів виконання першого страви досить багато. Є традиційні гарячі супи, є супчики на основі кефіру або квасу. Останні подаються до столу холодними. Борщ вважається «молодшим братом» борщу. Він буде до вподоби тим, хто не любить варену капусту.

Борщ відрізняється простотою приготування. Для нього потрібні найпростіші продукти, які знайдуться в холодильнику буквально у кожного. Колір першої страви може бути різним. Все залежить від сорту використовуваного буряків. Класичний варіант супу готується на крутому м’ясному бульйоні. Але є і пісні варіанти приготування і борщів зелених.

Ситний борщ: класичний рецепт з м’ясом

Для приготування бульйону використовуємо шматок яловичини на кістці. Прекрасно підійде філейна частина з невеликою кісточкою. Вирізку теж можна використовувати. Але в цьому випадку бульйон вийде в міру жирним. Подавати суп слід зі сметаною, доповнюючи великою кількістю свіжої зелені. Звичайний хліб можна замінити сухарями або різними пирогами.

Борщ відноситься до корисних супів. Його основним інгредієнтом виступає буряк, яка здатна заповнити нестачу вітамінів і мінеральних речовин. У буряках є клітковина, що сприяє перистальтиці кишечника. Їсти цей коренеплід можна, як дорослим, так і дітям. Взагалі діти дуже люблять супи яскравого кольору. Борщ – не виняток!

Інгредієнти:

  • Яловичина на кістці – 300 грам;
  • Буряк – 1 велика;
  • Морква – 1 велика;
  • Картопля – 3 штуки;
  • Ріпчаста цибуля – 1 штука;
  • Оцет 9% – 1,5 столові ложки;
  • Лавровий лист – 2 штуки;
  • Сіль – 2 чайні ложки;
  • Цукор – 1 чайна ложка;
  • Рослинна олія – 2 столові ложки;
  • Чорний перець – 2 щіпки;
  • Вода – 2,5 літра.

Спосіб приготування:

  • Яловичину ретельно промиваємо, кладемо в каструлю і заливаємо холодною водою. Ставимо посуд на вогонь. По мірі закипання почне утворюватися накип, яку виймаємо шумівкою. Варимо основу близько 1,5 годин;
  • Коренеплоди натираємо на тертці, цибулю нарізаємо кубиками, моркву пасеруємо і луки в рослинному маслі до розм’якшення;
  • Буряк додаємо її до морквині. Відразу ж збризкуємо овочі оцтом, додаємо цукор, сіль і перець. Масу розмішуємо. Додаємо 1/3 склянки води, якщо це необхідно;
  • Тушкуємо овочі на середньому вогні до готовності;
  • Коли бульйон буде готовий, яловичину дістаємо і охолодити при кімнатній температурі;
  • Бульйон проціджуємо, а м’якоть яловичини поділяємо на невеликі шматки і відправляємо до бульйону;
  • Картоплю, нарізану невеликими кубиками, додаємо до бульйону. Варимо його близько 15 хвилин;
  • Потім додаємо обсмажені овочі і лавровий лист. Доводимо суп до кипіння і варимо ще 5 хвилин;
  • Після вимкнення вогню даємо першій страві настоятися близько 15 хвилин, потім розливаємо його по тарілках, заправляємо сметаною і зеленню і подаємо до столу.