Цей баклажан може виростити кожен. І не в теплиці, а на вуличній грядці.
Заморські овочі на нашому столі давно вже не рідкість. А все завдяки селекціонерам, які з успіхом виводять сорти і гібриди, які дають щедрий урожай у зонах ризикованого землеробства. Північ Підмосков’я – не Краснодарський край.
Сьогодні моя стаття про диво-баклажані, який радував протягом усього літа. Спостерігати за ним було дуже цікаво, але є тонкощі агротехніки, про яких обов’язково розповім.
Насіння купила в садовому центрі, давно мріяла виростити баклажан круглої форми. Плоди на пакеті з насінням – мрія захопленого городника. Великоплідні, темно-фіолетові. Пройти повз “Колобка” було просто неможливо. Можу тепер сказати, що пощастило. Це той випадок, коли “Аеліта” випустила якісний насіннєвий матеріал, без пересорта. Критикувати нема за що, я всім задоволена.
Насіння всіх баклажанів попередньо замочую, щоб висівати з маленькими корінцями. Кожне насіннячко – в окремий стаканчик 10×10 див. В подальшому розсаду не пересаджую. Просто по мірі зростання відсуваю ємності один від одного, щоб рослини не торкалися. У цьому випадку їм буде достатньо світла для нормального росту і розвитку.
В кінці квітня виношу розсаду у полікарбонатну теплицю, а в травні, після того, як нічна температура буде вище 7 градусів, висаджую на піднесену грядку. Природно, на ніч вкриваю плівкою, а на день лутрасілом, адже у розсади баклажанів дуже ніжні листя. Для захисту від заморозків застосовую подвійне укриття, інакше все загине.
На вуличну грядку посадила тільки один кущ баклажана “Колобок”. Вирощувала вперше, не знала, що буде до того хороший. Але навіть по одній рослині можна судити, який це чудовий сорт. В кінці публікації є посилання на відео.
Отже, що це за баклажан і в чому його плюси?
1. Потужна рослина з великими, пишним листям і товстим стовбуром. Справжній богатир вимагає підв’язки до опори. Кущ невисокий, близько 80 див.
Тут увага!
Коли я підв’язувала “Колобок”, випадково зламала головний стовбур. Він виявився, незважаючи на товщину, тендітним. Тому врожай отримала пізніше, з пасинка-заступника. Що б було, якби я стриманіша. Плоди дозріли б раніше і було б їх набагато більше.
2. Баклажан ранньостиглий. Хоч він і поранений солдат, але не відстав від побратимів. Так цікаво дивитися на грядку. Всі баклажани різні: є шаблеподібний, є схожі на грушу, на барило, і серед них наш круглий “Колобок”.
3. Зав’язь 100%. Всі квіти дали плоди.
4. Баклажани великі, округлі, в середньому масою 400 гр. У мене перший плід важив 540 гр. Береш в руку, відчуваєш вагу. Баклажан так баклажан, не фитюлька якась.
5. Плоди ідеальні для фарширування і приготування ікри заморської, баклажановой. Смак хороший, але фаворита, “Короля півночі”, не обігнав. М’якоть біла, ніякої гіркоти, насіння дуже мало.
6. У цьому році частину рослин захворіла вертицильозним в’яненням. “Колобок” не зачепило. До заморозків простояв здоровим. Не баклажан, а дуб.
Ось така характеристика цього сорту від мене, городника-любителя. Сподобався, слів немає. В наступному році планую посадити мінімум 5 кущів “Колобка”. Підходить для нашого клімату, однозначно.
А які баклажани кулястої форми вирощували ви, дорогі городники? Пишіть в коментарях, зараз якраз пора вибору насіння на наступний рік.